Sergi; Etkinlik, Asitane Vakfı, Albayrak Grubu ve Afşin Belediyesi işbirliğiyle Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Açılış öncesi Erdoğan’a sergi hakkında bilgi veren Asitane Vakfı Başkanı Hasibe Nurhayat Turan, günün anısına atık kağıtlardan yapılmış çiçek şeklinde bir broş hediye etti.
Serginin kurdelesini Emine Erdoğan kesti; kendisine Afşin Belediye Başkanı Koray Kıraç, Astana Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Turan, Astana Vakfı Başkan Yardımcısı Nuriye Doğusan ile ressam, konservatör ve restoratör Şule Alabacak eşlik etti.
Aile fotoğrafı çektirdikten sonra sergiyi gezen Erdoğan, tarihçi Murat Baldakçe’nin sergilenen eserler hakkında yaptığı sunumu dinledi.
Afşin Belediye Başkanı Kıraçi, Emine Erdoğan’a günün anısına “Yedi Uyurlar Mağarası”nın fotoğrafını hediye etti.
Sergide, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde yaklaşık 100 yıldır saklı duran kerpiç bir evin duvarları içerisinde 2020 yılında yıkılan mezarlardan çıkarılan 40 el yazması ve basılı eser yer alıyor.
İstiklal Nişanı sahibi Mehmet İmamoğlu’na ait eserler, duvarların arasına gizlenmiş mantık, fıkıh, tezkire, sûre tefsiri, dua rehberi, dini hikâyeler, tecvid, Arapça bilgiler içeren dil bilgisi kitapları ve asker defterlerinden oluşuyordu.
Afşin Belediyesi tarafından koruma altına alınan eserler, İstanbul Asitane Konservasyon ve Restorasyon Merkezi’nde iki buçuk yıl süren titiz bir restorasyondan geçirildi.
Proje kapsamında 40. el yazması kitabın konservasyonunda Türkiye’de ilk kez İstanbul Kağıthane’de üretilen yerel el yapımı kağıt kullanıldı.
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş depremi sırasında belediye binasının yıkıntıları arasından sağlam bir şekilde çıkarılan kitaplar, ikinci kez gün yüzüne çıktı.
Serginin açılışının ardından Emini Erdoğan sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “2020 yılında Afşin’de yıkılmış bir evin duvarlarında 40 kitap bulundu… Bir asır önce toprağa ve duvarlara gömülen kıymetli kitaplar, Asitane Vakfı’nın hazırladığı “Saklı Emanetler” sergisinde yeniden canlandı. İstiklal Madalyası sahibi Mehmet İmamoğlu’nun mirası, torunlarının keskin bakış açısı ve yetkililerin proaktif eylemleriyle gelecek nesillerimize ışık tutacak. Ayrıca, 40. kitabın Vakıf tarafından yerel ve ulusal basım kağıtlar kullanılarak restore edilmesi ve bugüne kadar korunması da memnuniyet verici. Sadece kitapların hikayesini değil, aynı zamanda kitapları koruma iradesini, unutulmaz anıyı ve geçmişe olan sadakati de anlatan bu sergiye katkıda bulunan herkesi içtenlikle kutluyorum.”